Over Ons

Miglia Daventria

De Miglia Daventria wordt georganiseerd door een aantal ‘petrolheads’ en enthousiastelingen die lid zijn van Rotary Club Deventer. Elk jaar krijgen we een kick van een zo perfect mogelijk georganiseerd rally-evenement. Waarbij we de opbrengst voor het goede doel graag zo hoog mogelijk maken.

Rotary Club Deventer is inmiddels 90 jaar jong. Als serviceclub wil zij de maatschappij ten dienste zijn. Door leden aan te trekken uit een breed scala van beroepen en functies, proberen we zoveel als mogelijk een afspiegeling te vormen van diezelfde maatschappij. En betrokken te blijven bij wat er zich in de maatschappij afspeelt.

Rotary Club Deventer telt circa 40 leden. Zij heeft daarmee de nodige ‘clout’ om haar doelen te verwezelijken én ze heeft de individuele leden veel te bieden. De wekelijkse bijeenkomsten vinden plaatsen op dinsdagavond, meestal in restaurant Huis Vermeer aan het Grote Kerkhof.

De inzet voor het grotere geheel van de samenleving en de bereidheid om te willen leren van elkaar maken dat Rotary Club Deventer, ook in haar respectabele 90-ste jaar, nog springlevend is.

Geen sigaren- en whiskyclub voor mannen, maar juist een gemengde club, die de handen uit de mouwen steekt!

Welkomswoorden van

De voorzitter van Rotary Deventer

Misschien is het wel het paradepaardje van Rotary Deventer: de Miglia Daventria, de jaarlijkse rally door wonderschone landschappen waarvan de opbrengst geheel naar een goed doel gaat. Dit jaar is het weer het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dat helpt kinderen die opgroeien in armoede – en dat zijn er nogal wat: 1 op de 12 kinderen. Dankzij Kinderhulp krijgen ook zij meer kansen. De vrijwilligers van Rotary Deventer zetten zich daar met hart en ziel voor in.

De mogelijkheid om ieder jaar een flink bedrag in te zamelen is alleen al een motivatie voor die inzet, maar het bijzondere festijn dat de Miglia ieder jaar weer is, is een tweede goede reden. Want dat is het: wat begon als een ietwat uit de hand lopende hobby van enkele Rotary-leden die zichzelf destijds ‘petrol heads’ noemden, is uitgegroeid tot een professioneel topevenement dat zich steeds verder ontwikkelt, en deelnemers uit binnen- en buitenland trekt. De rally gaat ook nog eens met zijn tijd mee door een groeiend aandeel van elektrische nul-emissie-auto’s, en enkele malen heeft ook al eens een waterstofauto meegereden – komt dat zien, komt dat zien. Petrol heads worden electricity heads, blijkbaar. Het is een lust voor het oog, door de schitterende auto’s die deelnemen, maar vooral ook door het plezier dat deelnemers en toeschouwers eraan beleven. En niet te vergeten de bijzonder gasten, of moet ik zeggen gastjes: een groep kinderen met een beperking die mogen meerijden en zo de dag van hun leven meemaken.

Ik heb nog maar twee Miglia’s meegemaakt, maar vond beide keren een bijzondere en bijzonder inspirerende gebeurtenis, mogelijk gemaakt door een harde kern van organiseren en alle leden van Rotary Deventer die alle hulp bieden die maar nodig en mogelijk is. Samen de schouders onder zo’n dag zetten die voor velen een dag om nooit te vergeten zal blijken te zijn, en die ook nog eens een substantieel bedrag voor een maatschappelijk doel oplevert – dat is denk ik de essentie van de Miglia Daventria. Voor dag en dauw uit de veren om te zorgen dat alles klaar staat, de vrolijke spanning voor de start, de schitterend opgepoetste automobielen die na de rally wel wat stoffiger zijn geworden, naar de catering hunkerende gezichten tijdens de tussenstops, de blije glimlachen van de meerijdende kinderen, en niet te te vergeten de uitreiking van de prijzen en de onthulling van het bedrag dat naar het goede doel kan, dat zijn de ingrediënten voor het succes van de Miglia.

Ik ben er trots op dat we ook dit jaar, 2024, weer zo’n Miglia kunnen organiseren, en dank alvast de organisatoren en alle collega-rotaryleden en andere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken. En ik dank vooral ook de sponsors en deelnemers die het allemaal mogelijk maken, en zo de opbrengst voor Kinderhulp genereren.

Jan Paul van Soest
voorzitter Rotary Deventer ‘24/’25