Bericht van de Uitzetter, Rutger Kwant

Als uitzetter heb je natuurlijk een ‘speciale blik’ als je kijkt naar een Rally.
Bij de Miglia Daventria zie ik dat het evenement zich door de jaren heen blijft ontwikkelen. Ervaringen uit voorgaande edities worden elke keer verwerkt in de volgende. Alles met de hoop en ambitie om een steeds mooiere rally neer te zetten.

Ieder jaar proberen we weer voor variatie te zorgen. Door te kiezen voor wisselende locaties, verschillende streken en landschappen om door te rijden en ook door de rallysystemen te variëren. Net als voor ‘spijs’ geldt nu eenmaal ook voor Rally’s dat verandering zorgt voor (meer) genieten.

Ik kan zeggen dat we voor editie IX van de Miglia Daventria ook weer het nodige hebben zitten uitdenken.
Vele uren zijn besteed aan het vinden van een leuk te rijden route die ook de nodige interessante uitdagingen moet bieden.
Avonden lang op de topografische kaarten en Google Maps turen. Rondes in het beoogde wedstrijdgebied maken.
Kijken of dat leuke onverharde weggetje wel goed berijdbaar is, ook als het geregend heeft.
Zoeken naar afwisseling in de routesystemen en leuke valstrikken om de deelnemers op het verkeerde been te zetten.
Bepalen waar de controlebordjes moeten komen te staan. Puzzelen met routelengtes en rijtijden.
Dat is het (vele) werk van de uitzetter!!

En dan is er het punt van de moeilijkheidsgraad. Die dient bij een charitatieve rally als deze ook weer niet overdreven hoog te zijn, in ieder geval in de Tourklasse. Daar het spreekwoordelijke juiste midden tussen ‘winnen met twee vingers in de neus’ en ‘bolle ruiten’ (van de emoties tussen bestuurder en navigator). Maar in de Sportklasse mag en moet er wel aan getrokken worden door de deelnemers. Daar staat het wedstrijdelement mede voorop.
Hopelijk zijn wij geslaagd in dit streven, we horen na afloop weer graag wat jullie bevindingen zijn.

Als straks het reglement voor de Miglia Daventria IX in definitieve vorm beschikbaar is zullen de deelnemers zien dat er enkele andere rallysystemen gebruikt gaan worden dan in voorgaande jaren. Soms een kleine variatie op een gebruikelijke methode, soms een systeem dat minder vaak gebruikt wordt om te navigeren.
Het is allemaal gelukkig geen “rocket science” en met nuchter boerenverstand moet men hiermee uit de voeten kunnen. Voorwaarde hierbij is wel dat men het reglement en de routeopdracht nauwkeurig leest!!
De uitzetter durft de stelling wel aan dat het niet gaat meevallen om zonder strafpunten aan de finish te komen in de Miglia Daventria IX op 25 mei a.s.!

Rutger Kwant

Uitzetter Miglia Daventria IX